Informacja o realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2021 Plus przez Ośrodek Pomocy Społecznej w Lyskach

Opublikowane przez: Agata Wyczyszczok | Data wprowadzenia: 2023-11-07 11:39:26.
 POPŻ2020.pdf

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2021-03-01 15:12:49.

PODPROGRAM 2019 – efekty

1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Lyskach z terenu województwa śląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.

2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie aktykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy,powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

3. Pomoc żywnościowa trafiła do 166 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego

4. Wydaliśmy osobom potrzebującym :

  • 9.850,44 ton żywności
  • 1328 paczek żywnościowych
  • 0 posiłków

5. W ramach Podprogramu 2019 dla 166 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 5 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • edukacji finansowej -                      1 spotkanie dla 6 uczestników
  • żywieniowo dietetycznych -            1 spotkanie dla 6 uczestników
  • kulinarnych-                                    1 spotkanie dla 6 uczestników
  • niemarnowania żywności-              1 spotkanie dla 6 uczestników
  • innych działań aktywizujących-      1 spotkanie dla 6 uczestników
 

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2020-12-23 11:01:47 | Data modyfikacji: 2021-03-01 14:49:03.

 

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Ośrodek Pomocy Społecznej w Lyskach z terenu województwa śląskiego przy współpracy z Bankiem Żywności w Chorzowie realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 145 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa śląskiego

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

  • 7,1413 ton żywności;

  • 870 paczek żywnościowych;

  • 0,00 posiłków;

4. W ramach Podprogramu 2018 dla 145 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 4 warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne – 1 spotkanie dla 11 uczestników

• Żywieniowe – 1 spotkanie dla 11 uczestników

• Kulinarne – 1 spotkanie dla 11 uczestników

• Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 11 uczestników

 

 

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2019-07-23 10:38:11 | Data modyfikacji: 2021-03-01 14:48:46.
 PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 - OPIS 2018

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2018-10-16 09:10:09 | Data modyfikacji: 2021-03-01 14:48:18.
 EFEKTY - PODPROGRAM 2017 dla OPL.pdf

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2018-07-10 12:52:49 | Data modyfikacji: 2021-03-01 14:47:44.

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-20120 (PO PŻ) jest programem współfinansowanym ze środków Unii Europejskiej, który ma na celu wsparcie osób i rodzin najbardziej potrzebujących w sposób trwały i intensywny poprzez udzielanie im nieodpłatnej pomocy żywnościowej bez jakiejkolwiek dyskryminacji i z poszanowaniem godności osób uprawnionych oraz umożliwienie tym osobom korzystania z bezpłatnych działań towarzyszących.
Pomoc w ramach PO PŻ udzielana jest osobom, które z powodu trudnej sytuacji niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie odpowiedniego wyżywienia. Pomoc mogą otrzymać osoby/rodziny znajdujące się w najtrudniejszej sytuacji (np. ubóstwo, sieroctwo, bezdomność, bezrobocie, niepełnosprawność, długotrwała lub ciężka choroba).

 Informacja o przetwarzaniu danych osobowych.

Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz | Data wprowadzenia: 2016-11-14 13:19:09 | Data modyfikacji: 2021-03-01 14:48:00.
Data wprowadzenia: 2016-11-14 13:19:09
Data modyfikacji: 2021-03-01 14:48:00
Opublikowane przez: Patrycja Pieńkosz